Burobill | Architectura / De Praatstoel / 22-03-2016

Architectura / De Praatstoel / 22-03-2016

See full article : http://www.architectura.be/nl/newsdetail.asp?id_tekst=13457

 

22/03/2016

De drie dames van BUROBILL nemen deze week plaats op De Praatstoel. Het jonge bureau uit Brussel staat garant voor een avontuurlijke architectuur, die ook naakt, toekomstgericht en fantasievol is. Archdaily pikte Nieuw Kinderland in Brussel op, het project waar ze het meest trots op zijn.

Over welk eigen gerealiseerde projecten zijn jullie het meest fier en waarom?

Recentelijk hebben we twee grote projecten gerealiseerd. Enerzijds het kinderdagverblijf Nieuw Kinderland in Brussel samen met Zampone architecten en anderzijds Ché (administratieve hoofdzetel van de PVDA), eveneens in Brussel.

Nieuw Kinderland is het resultaat van verschillende dialogen: enerzijds de dialoog met de context en de verschillende partners op de site en anderzijds de dialogen met de bouwheer, de kunstenaar en de verschillende architecten- en ingenieursbureaus. Het eindresultaat overstijgt de som van de verschillende delen.

Ché is één van onze langstlopende verbouwingen waarbij wij zoveel mogelijk licht hebben ingebracht in een typisch Brusselse dichtgeslibde cluster van gebouwen. Dit door volumes af te breken en gaten te maken in bestaande gevels en vloeren. In plaats van uit te breiden hebben wij ons gefocust op de efficiënte herorganisatie van de bestaande oppervlaktes.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koesteren jullie hoge verwachtingen?

Momenteel zijn we bezig aan verschillende projecten voor AG Vespa in Antwerpen. Eind dit 2016 zal ons eerste nieuwbouwproject (zorgwoning in Hoboken) gerealiseerd zijn. We kijken er nu al naar uit. Verder zijn we aan een voorontwerp van een appartementsgebouw (4 woningen) in de Lange Beeldekensstraat in Antwerpen bezig, ook in opdracht van AG Vespa. Ook hier verwachten we veel van.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?

We houden vooral van architecten die op een authentieke en waarachtige manier omgaan met materialiteit in hun vormentaal.

Peggy: Twiggy van dvvt

Lien: Galerij Valerie Traan in Antwerpen van Lens°ass

Kristien: Voor mij is dat Juliaan Lampens’ woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?

Te veel om op te noemen. Wij houden van de eenvoud en materialisatie van Zumthor maar ook van AsplundSwartzOlgiatiLacaton en Vassal inspireren op vlak van inventiviteit en originaliteit. Tham & Vindegard architecten, het brutalisme van Lina Bo Bardi, Atelier Bow Wow en vele anderen.

 

Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Peggy: The Truffle van Ensamble Estudio vind ik supercharmant omwille van zijn gelaagdheid in tijd en ruimte. (Bruder Klauskapel van Zumthor kon hier ook staan.)

Lien: Ik heb genoten van verschillende paviljoenen op de expo in Milaan in 2015. Het paviljoen van Oostenrijk sprak mij erg aan.

Kristien: Atelier Bardill in Zwitserland van Valerio Olgiati.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?

Recent zijn we enorm geraakt door de atelierwoning van Raamwerk in Mariakerke. De schijnbare eenvoud en de aandacht voor de eigenheid van de verschillende materialen en hun toepassing spreken ons erg aan.

 

Wat vinden jullie zo boeiend aan jullie job als architect? Zouden jullie jullie kinderen aanmoedigen om in jullie voetsporen te treden?

We vinden het boeiend om te zien hoe onze dromen en de dromen van onze opdrachtgever realiteit worden; de maakbaarheid van de realiteit, van droom tot werkelijkheid. We hebben alle drie kinderen en raden hen toch op de eerste plaats aan hun eigen dromen te volgen.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing?

Peggy & Lien: Geen specifieke ontmoeting, eerder onze opleiding in het algemeen op Sint-Lucas Brussel die onze kijk op architectuur heeft vormgegeven.

Kristien: Op jonge leeftijd zeer zeker mijn ontmoetingen met Gilbert Decouvreur. Hij gaf lezingen over Scandinavië en Rusland, we gingen op architectuurreis doorheen Scandinavië en konden hem meermaals bezoeken in zijn Eyselinck woning. Verder heeft Benoît van Innis een doorslaggevende rol gespeeld in de aanloop naar mijn architectuurstudies.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Soms durft de realiteit van bouwen al eens een afknapper te zijn, maar we proberen toch te blijven dromen en de banaliteit op tijd aan de kant te schuiven. We laten het niet doorwegen op onze werkvreugde.

 

Faits divers:

 

Welke job zouden jullie nu uitoefenen als jullie geen architect waren?

Peggy: Toen ik na het middelbaar moest kiezen, was het Architectuur of Wiskunde. Wiskunde is pure filosofie en bezit een extreme schoonheid. Heel af en toe bekruipt me de goesting om toch nog aan die studie te beginnen.

Lien: Ik weet het niet goed, misschien designer van van alles en nog wat of misschien zelfs iets culinairs.

Kristien: ongetwijfeld schilder(kunst).

 

Waar hebben jullie jullie architectuuropleiding gevolgd?

Lien en Peggy hebben architectuur gevolgd in Sint Lucas, Brussel en Kristien in Sint Lucas, Gent.

 

Bij wie hebben jullie stage gelopen?

Op een bepaald moment werkten we alle drie bij Dirk Coopman in Gent. Lien heeft hiervoor nog bij Luc Deleu gewerkt en Kristien is daarna vertrokken naar Nederland om bij Juurlink & Geluk te gaan werken.

 

Wat was de titel van jullie eindwerk?

Peggy: “De oorsprong van Architectuur en zijn onophoudelijke herhaling” was mijn theoretisch eindwerk en mijn eindproject ging over de ontwikkeling van de buurt aan de Hasseltse kanaalkom, nu gekend als de Blauwe Boulevard.

Lien: Dit is Belgisch.

Kristien: Het was een nieuwe bibliotheek voor Sarajevo. De universiteitsbibliotheek werd tijdens de oorlog verwoest en een ruïne bleef over. Onder begeleiding van Wim Cuyvers werd onderzocht wat te doen met de ruïne, hoe om te gaan met een nieuwe bibliotheek in de hoofdstad.

 

Favoriet architectuurboek

Vooraan in onze boekenkast staan momenteel “A dictionary of Color Combinations”door Sanzo Wada, het 5 volumes tellende boek van Peter Zumthor (1985-2013) & Building Stories van Chris Ware.  Het eerste boek is een samenvatting van een origineel 6-volumig werk “Haishoku Soukan’ uit 1933-1934 in het vroege Showa tijdperk in Japan dat handelt over kleurencombinaties.

 

Favoriet ander boek:

Peggy: De Ontdekking van de Hemel/ Harry Mulisch

Lien: Hoe durven ze/ Peter Mertens

Kristien: Rinoceros van Ionesco is me lang bijgebleven.

 

Favoriete film:

Alle drie tegelijk: “Kil Bill” (Quentin Tarantino) natuurlijk.

Peggy: Only lovers left alive /Jim Jarmusch

Lien: Mon oncle/ Tati

Kristien: Moeilijke keuze, een heel recente subtiele en mooie film: Hrutar (Rams)/ Grímur Hákonarson.

 

Favoriet tv-programma:

Peggy: Ik verslind series: True Detective, Sensitive Skin, Vikings, Game of Thrones, Sopranos, Black Mirror, … en sci-fi films genre Lucy (Luc Besson), Ex-Machina (Alex Garland), etc.

Lien: Mad men, Britse detectiveseries (Morse en aanverwanten)

Kristien: ik ben niet zo een grote tv-kijker, af en toe een serie. Geef mij maar een goeie langspeelfilm.

 

Favoriete muziek:

Peggy: Howling (Ry X), Nicolas Jaar, Damien Jurado, JT Pearson

Lien: Jazz in al zijn toonaarden

Kristien: Tuur Florizoone, Public Service Broadcasting, Moondog, Nina Simone, Cesaria Evora, …

 

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door:

Peggy: Het liefst breng ik mijn vrije tijd door in de natuur, al sportend of op zoek naar rust en ontspanning, samen met mensen die ik graag heb.

Lien: Ik heb heel weinig vrije tijd maar als ik er heb breng ik ze het liefst door met vrienden bij een goed glas wijn of op restaurant.

Kristien: in de cinema, in de bergen en/of met lieve vrienden.

 

Favoriete Belgische stad:

In koor: Brussel

Lien: ik vind Luik ook nog een zeer aangename stad.

Favoriete Europese stad:

Peggy: Ik heb heel fijne herinneringen aan Milaan, ik zie mezelf daar wel wonen. Maar evengoed in Reykjavik eigenlijk.

Lien: Berlijn

Kristien: Stockholm? Helsinki? Misschien Barcelona?

 

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Peggy: Ik ben geboren in Duitsland en heb daar de eerste 10 jaar van mijn leven doorgebracht. Dat was prima maar als ik mocht kiezen, liever IJsland omdat ik jaloers ben op de ruimte en de natuur die ik hier soms mis. Het lijkt me ook heerlijk om op te groeien in een land waar mensen ’s avonds een boek lezen of elkaar verhalen vertellen omdat het zo vroeg en zo lang donker is.

Lien: Bij gebrek aan langdurige ervaring met andere landen is België tamelijk oke, zoniet lijkt Denemarken of Zweden me wel iets

Kristien: Ofwel ergens in het noorden, Zweden of Finland. Ofwel Spanje, waar het lekker warm is

 

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Peggy: Ik speel sinds mijn jeugd tennis, ga 3x per week lopen en doe ook 3x per week Bikram yoga

Lien: Heel af en toe waag ik me aan een loopje.

Kristien: Zwemmen en Pilates

 

Favoriete architectuursite?

Peggy: www.formagramma.com en www.unhappyhipsters.com brengt me soms aan het lachen.

Lien: www.archdaily.com

Kristien: www.socks-studio.com

 

Favoriete andere website?

Peggy: www.postsecret.com

Lien: www.thecoolhunter.net

Kristien: www.messynessychic.com